Koronavirüs hastalığı 2019(COVID-19), coronavirus 2’nin(SARS-COV-2) neden olduğu şiddetli akut solunum yolu hastalığıdır. Bu enfeksiyon hastalığında aynı zamanda nörolojik bulgular da olabilir.
Hastane yatışı olan COVID-19 hastalarının 1/3 ünde hem santral hem periferal sinir sistemi bulguları görülebilmektedir. Bazen de COVID-19 hastalığının ilk bulguları nörolojik olmaktadır. COVID-19 da en sık görülen nörolojik semptom baş ağrısıdır.
Dizziness, başdönmesi ve denge bozuklukları, bilinç bulanıklığı, beyin sisi, tat ve koku almada bozukluk, beyin damar hastalıkları, epileptik nöbetler, Guillain-Barré sendromu, kas ağrısı, uyku bozuklukları da diğer klinik bulgular olarak karşımıza çıkmaktadır. Nörolojik bulgular kadınlarda daha fazla görülmektedir.
Solunum yolu viruslerinin nörolojik (santral / periferal) sistemleri tutması bilinen bir özelliktir. COVID-19 virüsü;
UZUN COVID (POST COVID/ COVID SONRASI) SENDROMU
Koronavirüs enfeksiyonu geçtikten sonra 3 hafta geçmesine rağmen devam eden bulgulara denir. En sık; halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma,başağrısı, beyin sisi, algı ve konsantrasyon bozuklukları, uyku bozuklukları, saç dökülmesi, solunum sıkıntısı, ellerde titreme, tat/koku alma bozuklukları, eklem ağrıları, terleme bozuklukları görülmektedir.
Uzun COVID sendromunun nedenleri tam bilinememektedir. Uzun COVID sendromu olan hastalara istirahat, egzersiz, yürüyüş yapmak, bol su içmek, dengeli beslenmek, sigara ve alkol kullanmamak tavsıye edilmektedir. Ayrıca doktorunuza başvurarak gerekli kan tetkikleri ile metabolik değerleriniz ölçülebilir.
Covid-19 nedeniyle kaybettiğimiz baş hekimimizi derin üzüntü içerisinde anıyoruz.